20 Maart 2020. Voedselbanken voelen zich genoodzaakt om abrupt te sluiten
Voedselbanken voelen zich genoodzaakt om abrupt te sluiten. Een 170.000 personen maken zich zorgen over hun volgende maaltijd.
Voedselbanken zijn voor veel Belgen een noodzaak en een zekerheid op een volgend maal. Deze zekerheid is nu weg gevallen. Decenniumdoelen vroeg aan verschillende Belgische voedselbanken met welke problemen ze worden geconfronteerd en waar zij oplossingen zien.
Bij de Belgische Federatie van Voedselbanken horen we vooral tegenstrijdige geluiden. “De toevoer van voedsel en werking van onze associaties neemt af terwijl de vraag enkel blijft stijgen” vertelt gedelegeerd bestuurder Jef Mottar. We moeten zeshonderd verenigingen operationeel houden. Deze verenigen hangen bijna volledig af van vrijwilligers. Helaas horen onze (oudere) vrijwilligers tot de voornaamste risicogroep. Uit veiligheidsoverwegingen haakt deze groep af waardoor verschillende verenigingen niet meer in werking zijn. Mottar bevestigt dat hygiëne en social distancing belangrijk zijn voor zowel vrijwilligers als de klanten maar merkt ook op dat “het hebben van voldoende voedsel belangrijk is om weerbaar te zijn tegen het virus”.
Naast het vrijwilligersprobleem komt 60% van het voedsel dat wij aanbieden afkomstig uit de voedselindustrie en de retail. “Door het massale hamstergedrag van de bevolking blijft er echter niets van wat normaal naar ons toekomt in de rekken liggen. Momenteel kunnen we dit nog gedeeltelijk opvangen omdat grootkeukens en horeca hun overschotten aan ons aanbieden, maar deze toevoerbron zal over enkele dagen ook opgedroogd zijn. Als we kijken naar de gevolgen voor de Italiaanse voedselbanken dan verwachten we dat we binnen afzienbare tijd tot zeker 50% minder voedselpakketten kunnen aanbieden” aldus Mottar. Als je weet dat de voedselbanken in België normaal zo’n 170.000 personen een voedselpakket aanbieden, dan weet je hoeveel mensen zich de komende dagen zorgen zullen maken omtrent hun volgende maaltijd. Ingace Bosteels, bestuurder van de voedselbanken in West-Vlaanderen bevestigt dit: “de toestroom van het overige 40% aan voedsel dat wij ontvangen vanuit Europa is gelukkig niet verminderd, al gaat dit haast enkel omtrent droge voeding. Verse voeding komt van Belgische retailers en die brengen ons nog nauwelijks iets aan. Op korte termijn gaat dit voor problemen zorgen.”
“Het hebben van voldoende voedsel is belangrijk om weerbaar te zijn tegen het virus”
Jef Mottar denkt dat OCWM’s tijdelijk afhaalpunten van voedselpakketten moeten worden. Hun personeel is vaak jonger en dus weerbaarder zijn voor het virus. En dit zal nodig zijn, vertelt Jef Mottar: “namelijk dat het aantal personen die een voedselpakket nodig hebben enkel maar zal toenemen. Zoals freelancers of mensen die werkten onder een interim contract en nu geen bron van inkomsten meer hebben, zullen binnenkort voor de eerste keer bij ons komen aankloppen. “
Het wordt dringend tijd om op korte termijn met oplossingen te komen. De federale regering heeft net beslist om voedselbanken te financieel ondersteunen, er zijn ook oproepen om vrijwilliger te worden. Dit zijn de noodzakelijke stappen, maar er is meer nodig. We moeten mensen opzoeken, bellen, kloppen aan de deur, … want velen zijn onzichtbaar geworden en komen niet meer naar buiten.
Simon Oeyen, Decenniumdoelen