Armoedebarometer
Overige publicaties
Presentatie van de 12de Armoedebarometer
Hier vind je de presentatie van de persconferentie de 12de Armoedebarometer
Versterk de MAF
De maximumfactuur is voor veel mensen met een laag inkomen en hoge gezondheidskosten veel te hoog. In dit dossier pleiten we voor een verlaging van de sociale MAF waardoor 200.000 mensen meer toegang krijgen tot gezondheidszorg.
Het Kan – Manifest
20 herkansingen voor de overheid om voortaan iedereen mee te nemen
Klimaatarmoede is meer dan te weinig hebben
Sociaal-rechtvaardige transitie staat centraal. Maar wat betekent nu klimaatarmoede? Op welke manier kunnen we antwoorden vinden op de klimaatarmoede. Een belangrijk hoofdstuk uit het boek van Minerva, geschreven door Decenniumdoelen
Halveren is haalbaar
Decenniumdoelen gaat voor het halveren van de armoede op tien jaar tijd. Is dit haalbaar en betaalbaar? In dit rapport onderzoeken we de mogelijkheden. Haalbaar en betaalbaar is armoede halveren zeker. Nu nog het doen!
Wordt de lage middenklasse arm of rijker?
Waarom groeit het aantal mensen in armoede aan? Hoe worden mensen arm? in de studie op vraag van denktank Minerva en Decenniumdoelen onderzoeken we hoe de lage middenklasse evolueert. Worden ze rijk of worden ze arm en vervoegen de groep mensen in armoede? Welke zijn de 'triggers' van armoede voor de lage middenklasse? En is overheidsherverdeling een middel tegen arm worden?
Wie betaalt de besparingen van 2017
Decenniumdoelen heeft sinds 2015 elk jaar de gevolgen van de besparingen berekend. In het dossier van 2017 nemen we de gevolgen van de tax shift mee. Voor voltijds werkende is de tax shift inderdaad voordelig. Maar alle anderen verdienen er weinig of niets aan, integendeel ze moeten er mee voor betalen. Gepensioneerden bijvoorbeeld betalen mee. Halftijds werkenden verdienen er amper aan en betalen dus mee. De besparingen wegen al sinds 2015 op mensen aan de onderkant van de samenleving.
Kinderarmoede bestrijden: van gelijke uitkomsten naar gelijke kansen?
Een studiedag over kinderarmoede en hoe deze te bestrijden. Een inleiding door dhr Van den Broeck