Door het omhoog krikken van de minimuminkomens en de laagste uitkeringen kunnen mensen hun basiskosten blijven betalen.
De corona-crisis eist een grote organisatorische flexibiliteit van ons allen. Zo ook bij de Vlaamse steden en gemeenten. Binnen hun eigen gemeente en ook in hun samenwerking met de overheid. Decenniumdoelen vroeg aan de Vereniging van Vlaamse steden en gemeenten (VVSG) welke signalen zij ontvangen vanuit het Vlaamse binnenland.
‘Wat vooral opvalt is de toename aan informatieve vragen bij het OCMW’, zo zegt VVSG-woordvoerder Nathalie Debast. Die komen vooral van personen die voor het eerst contact opnemen met het OCMW. ‘Een grote stijging van effectieve hulpvragen blijft voorlopig uit; het gaat vaak om personen die dreigen in de problemen te komen en contact opnemen. Deze vragen gaan dan over zaken als de administratieve regeling van technische werkloosheid of wat gedaan als de rekeningen in de toekomst niet meer betaald kunnen worden.’ Daarnaast proberen de OCMW’s hun normale werking verder te zetten. Dit door momenteel twee dagen per week open te zijn en de resterende dagen verder te werken via chat of telefoon. De dienstverlening is wel altijd gegarandeerd gebleven, denk maar aan de thuiszorgdiensten. Waar daklozenopvangcentra hun normale capaciteit hebben moeten inperken, zoeken de Vlaamse steden nu oplossingen. Er zijn ook zaken die beter lopen dan werd gevreesd, zoals de uitkeringen van technische werklozen door de RVA. Mocht dit te lang op zich hebben laten wachten dan hadden de OCMW’s in allerijl voorschotten dienen uit te keren. Dat is nu niet gebeurd.
De Vlaamse overheid heeft verschillende tijdelijke maatregelen uitgevaardigd zoals het opschorten van uithuiszettingen en het niet-afsluiten van gas en elektriciteit. ‘Goede maatregelen: ze brengen even rust in de gezinnen met problemen, maar ze werken het onderliggende probleem natuurlijk niet weg.’ Debast verwacht dan ook dat de grote gevolgen voor financieel kwetsbaren zich nog gaan laten blijken. Mensen met weinig reserve worden door de coronacrisis sowieso al harder getroffen. Als je op technische werkloosheid valt en een hoog inkomen hebt voel je het verschil tussen een volledig inkomen of 30% minder, bij mensen met een laaginkomen zorgt dit meteen voor een probleem. Ook eventuele schulden die voor de crisis al waren opgebouwd komen bovenop de huidige problemen. Dat gaat de komende maanden allemaal nog op de OCMW’s afkomen, daar twijfelen we niet aan’.
Dat gaat de komende maanden allemaal nog op de OCMW’s afkomen, daar twijfelen we niet aan
‘De centrale overheden zijn zich bewust van de specifieke problemen van mensen in armoede tijdens deze coronacrisis. Hopelijk trekken ze die lijn door en worden in de toekomst meer van die maatregelen genomen.’ Debast kijkt dan vooral naar het omhoog krikken van het minimuminkomen en de laagste uitkeringen. Op deze manier kunnen mensen hun basiskosten blijven betalen.
Een rode draad doorheen deze crisis is de opmars van het vrijwilligerswerk, in zowel grotere als kleine steden Tot nu toe hebben 2/3de van al de Vlaamse gemeenten ingetekend op ‘Vlaanderen helpt’. Dit platform is speciaal opgericht om solidariteitsacties tijdens de pandemie bekend te maken. ‘Niet enkel politiek, maar ook in de samenleving heerst momenteel solidariteit. Hopelijk kunnen we dit blijven vasthouden na de crisis’, besluit Debast.