Decenniumdoelen wil armoede stoppen
België, land van overvloed. Maar hier leven 1,5 miljoen mensen in een huishouden met een verhoogd risico op armoede. Zeven procent van de bevolking wordt getroffen door langdurige inkomensarmoede. Ondertussen blijft de ongelijkheid toenemen: het inkomen van de 10% armsten ligt 28 keer lager dan dat van de 10% rijksten. Het is hoog tijd dat het beleid voorrang geeft aan de strijd tegen de armoede van de uitgesloten groepen, vinden de 13 organisaties achter Decenniumdoelen. #komafmetarmoede
Globalisering leidt tot globale ontbering
De energieprijzen swingen de pan uit. Verzekeringsmaatschappijen berekenen voor iedere klant een ander risico. Lenen is voor rijkere mensen goedkoper dan voor armen. Het zijn maar enkele voorbeelden van een puur economische manier van denken die diepe sporen nalaat in de broze rand van onze samenleving. In Noord en Zuid betalen de laagste inkomensgroepen de hoogste prijs. Op het menu van de globalisering staan vooral liberalisering en deregulering in plaats van solidariteit en sociale correcties.
13 organisaties spelen samen voor 7 doelen
In Vlaanderen en Brussel gaan intussen armoedeorganisaties en sociale bewegingen tot 2017 samenwerken rond zes doelen: gezondheid, arbeid, inkomen, wonen, onderwijs, samenleven en rechtvaardigheid. Die moeten stuk voor stuk bereikt worden.
Doelen om ook echt te bereiken
Deze doelen zijn concreet en realistisch. Wanneer ze gekoppeld worden aan politiek engagement zijn ze een tastbare sleutel tot succes. De doelen worden uitgewerkt aan de hand van een beperkt aantal streefcijfers en meetbare indicatoren. Onze bedoeling is dat de overheden op alle niveaus uitpakken met gerichte maatregelen om armoede aan te pakken. Tegelijk vormen onze decenniumdoelen een geschikt kader om de violen op de verschillende niveaus gelijk te stemmen.
Onze doelen steunen op onderzoek. De decenniumdoelen zijn het resultaat van overleg in thematische rondetafels en zijn gebaseerd op trends uit het verleden. We hebben ze geselecteerd op basis van beschikbare indicatoren en data om de vooruitgang op betrouwbare basis te documenteren. De nulmeting voor elk van de doelstellingen is vastgelegd op 17 oktober 2007.
Wij blijven op tafel kloppen
Met de steun van wetenschappers en verantwoordelijken uit de bevoegde administraties zal de vooruitgang nauwgezet worden opgevolgd in de thematische rondetafels. Ondertussen zullen de initiatiefnemers het niet nalaten om de decenniumdoelen telkens weer op tafel te leggen.
In onze vele publicaties vind je de voorstellen, de berekeningen en de Armoedebarometers. Voldoende stof tot nadenken en handelen.
Zij steunen ons, en jij?
Tal van organisaties en burgers scharen zich achter onze campagne. De één met een filmpje, de ander met een foto of quote. Wat is jouw prioriteit?
#komafmetarmoede en stuur jouw foto, filmpje, illustratie,… op naar michel.debruyne@decenniumdoelen.be! Wie weet sta jij binnenkort ook op onze sociale media en website.
ACLVB-CGSLB
Koning Albertlaan 95
9000 Gent
ACLVB-CGSLB
ACLVB is een sociale, liberale en politiek onafhankelijke vakbeweging die de belangen en de rechten verdedigt van alle werknemers en mensen met een uitkering. Met een netwerk van secretariaten over het hele land is ACLVB een organisatie op mensenmaat. ACLVB is een erkende uitbetalingsinstelling en begeleidt werkzoekenden.
Koning Albertlaan 95
9000 Gent
- 09 221 04 74
- Website
ACV
Haachtsesteenweg 579
1030 Brussel
ACV
Het ACV is een sterke vakbond op de werkplaats en heeft een goed uitgebouwde dienstverlening in de buurt van ieders woonplaats. Werknemers met of zonder werk kunnen bij het ACV terecht voor advies en hulp rond hun rechten op sociale bescherming, werk of inkomen. ACV legt daarbij een bijzondere nadruk op kwaliteitsvolle arbeid, op arbeidsparticipatie en een billijk inkomen voor iedereen.
Haachtsesteenweg 579
1030 Brussel
- 02 246 31 11
- Website
Beweging.net
Haachtsesteenweg 579
1030 Brussel
Beweging.net
Beweging.net is een netwerk van sociale organisaties: 11 stichtende leden (ACW, ACV, CM, Femma, Samana, KWB, OKRA, WSM, Pasar, Familiehulp, KAJ en Internationaal Comité) en 5 geassocieerde partners (Groep intro, Arktos, Welzijnszorg, Pax Christi en Felies). Samen komen zij met een gemeenschappelijke visie en missie op voor een voor een leefbare, solidaire en rechtvaardige samenleving, van de buurt tot het bedrijf. De zwaksten krijgen daarbij voorrang.
www.beweging.net | www.acv-online.be | www.cm.be | www.femma.be | www.kwb.be | www.okra.be | www.kaj.be | www.familiehulp.be | www.pasar.be | www.wsm.be | www.icvzw.be/
www.groepintro.be | www.arktos.be | www.welzijnszorg.be | www.paxchristi.be | www.felies.be
Haachtsesteenweg 579
1030 Brussel
- 02 246 31 11
- Website
CM
Haachtsesteenweg 579
1031 Brussel
CM
CM bestaat uit negentien regionale ziekenfondsen. Hoewel velen haar vooral kennen als terugbetaler van medische kosten, is ze meer dan een loutere verzekeringsinstelling. Haar werking is gebaseerd op waarden zoals solidariteit, respect voor de persoon en aandacht voor anderen, in het bijzonder voor de meest kwetsbaren. CM is op de eerste plaats een sociale beweging die de belangen van haar leden als consumenten van gezondheidszorg en sociale dienst- en hulpverlening verdedigt. Engagement als christelijke waarde inspireert onze dagelijkse werking. CM gelooft in het potentieel van elkeen en schenkt bijzondere aandacht aan elke persoon in moeilijkheden.
Ook voor haar is de toegankelijkheid tot de Belgische gezondheidszorg een groot knelpunt. Mensen in armoede worden nog te veel uitgesloten van gezondheidszorg. Hoge kosten verhinderen belangrijke zorg. Daarenboven is er de sluipende privatisering van gezondheidszorg waardoor mensen in armoede niet meer beschermd zijn tegen onverwachte en hoge kosten. Het geeft de indruk dat gezondheid enkel nog te koop is.
De CM engageert zich voor de gezondheid en het welzijn van alle mensen, ziek of gezond, oud of jong, arm of rijk. Daarom kiest de CM resoluut voor een maximale verplichte ziekte- en invaliditeitsverzekering.
Haachtsesteenweg 579
1031 Brussel
- 02 246 41 11
- Website
Socialistische mutualiteiten
St. Jansstraat 32-38
1000 Brussel Centrum
Samenlevingsopbouw
Vooruitgangstraat 323 bus 2
1030 Brussel
Samenlevingsopbouw
Samenlevingsopbouw is actief in buurten, steden, dorpen, en streken. Opbouw- en buurtwerkers stimuleren mensen om hun stem te laten horen wanneer ze met problemen die het leven en het samenleven moeilijk maken, worden geconfronteerd. Samen gaan ze op zoek naar oplossingen voor gemeenschappelijke noden en knelpunten in de woon- en leefomgeving.
Vooruitgangstraat 323 bus 2
1030 Brussel
SAM
Turnhoutsebaan 139A
2140 Antwerpen
SAM
SAM, steunpunt Mens en Samenleving ondersteunt praktijkwerkers, sociale organisaties en beleidsmakers om antwoorden te vinden op welzijnsproblemen en sociale uitsluiting. SAM zet zich in voor een sociaal rechtvaardige en duurzame samenleving die voor iedereen de grondrechten garandeert en gaat voor een kwaliteitsvol leven.
Turnhoutsebaan 139A
2140 Antwerpen
- 0488 77 88 99
- Website
Netwerk tegen armoede
Vooruitgangstraat 323 bus 6
1030 Brussel
Netwerk tegen armoede
De Verenigingen waar armen (op alle niveaus) het woord nemen stellen zich als doel armoede en sociale uitsluiting uit te bannen. Het Netwerk stimuleert de uitwisseling van ervaringen, visies en leerprocessen tussen de verenigingen. Het verzorgt ook vorming voor alle organisaties die inzicht willen verwerven in de beleving van armoede. Voorts tracht het Netwerk de negatieve beeldvorming rond mensen die in armoede leven te doorbreken.
Vooruitgangstraat 323 bus 6
1030 Brussel
- 02 204 06 50
- Website
LEVL
Vooruitgangstraat 323 bus 4
1030 Brussel
LEVL
LEVL is een onafhankelijke organisatie die werkt aan een inclusieve samenleving, waar iedereen evenredig en evenwaardig kan participeren aan alle domeinen van de samenleving en aan het beleid. Wij streven naar een samenleving waar mensen met elkaar en niet naast elkaar leven, waar mensen erkend worden in hun meerlagige identiteit en in hun actieve bijdrage aan de samenleving, waar gelijke kansen en gelijke uitkomsten centraal staan en waar discriminatie en racisme geen plaats hebben. Een maatschappij waar iedereen ten volle zichzelf kan zijn en zich kan ontplooien.
Vooruitgangstraat 323 bus 4
1030 Brussel
- 02 245 88 30
- Website
Uit de marge
Henegouwenkaai 29
1080 Brussel
Uit de marge
Uit de Marge ondersteunt jeugdwerk dat zich specifiek richt op kwetsbare groepen, adviseert organisaties, al dan niet uit het jeugdwerk, die werken aan toegankelijkheid voor kwetsbare groepen, en de lokale en regionale besturen bij de beleidsontwikkeling ten behoeve van deze doelgroepen. Het steunpunt staat voor belangenbehartiging, visie- en beleidsontwikkeling, kadervorming, coaching, procesbegeleiding en vorming op maat. Uit de Marge komt op voor de sociale grondrechten van maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren.
Henegouwenkaai 29
1080 Brussel
Welzijnszorg
Huidevettersstraat 165
1000 Brussel
Welzijnszorg
Welzijnszorg is vooral bekend van haar jaarlijkse, grootschalige bewustmakingscampagne, waarin ze aandacht vraagt voor mensen die leven in armoede. Maar de organisatie spreekt ook politici aan op hun verantwoordelijkheden t.a.v. een resultaatgericht armoedebeleid. Daarnaast ondersteunt Welzijnszorg de Welzijnsschakels, waarin armen en niet-armen de strijd aangaan tegen armoede. Zo gaan ze op zoek naar gepast werk, bieden vorming op maat aan, organiseren begeleiding, enz..
Huidevettersstraat 165
1000 Brussel
- 02 502 55 75
- Website
CERA
Muntstraat 1
3000 Leuven
CERA
Met zo’n 400.000 vennoten is Cera de grootste coöperatie van België. Cera brengt mensen, middelen en organisaties samen, bundelt krachten, neemt initiatieven en realiseert waardevolle projecten met een duidelijk doel: samen investeren in welvaart en welzijn.
Ook jij kunt deel uitmaken van Cera! Check www.cera.coop
Muntstraat 1
3000 Leuven
- 016 27 96 62
- Website
Vlaams ABVV
Hoogstraat 42
1000 Brussel
Vlaams ABVV
Het Algemeen Belgisch Vakverbond is een ‘socialistisch constructiebedrijf’ waar de leden terecht kunnen voor deskundig advies voor onder andere werkloosheid en pensioenen. Maar de organisatie verdedigt ook de belangen van de werknemers op de werkplek, binnen de sectoren en in allerlei overlegorganen.
Hoogstraat 42
1000 Brussel
Stichting P&V
Koningsstraat 151
1210 Brussel
Stichting P&V
De Groep P&V Verzekeringen, die is ontstaan uit de coöperatieve beweging, richt in het jaar 2000 de Stichting P&V op en is er de hoofdsponsor van. De Stichting werkt in totale onafhankelijkheid en heeft zich tot taak gesteld de sociale uitsluiting van de jongeren te bestrijden. Uitgaande van de voornaamste waarden van de sociale economie, legt de Stichting de nadruk op actieve participatie, zelfstandigheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid van jongeren. In 2006 werd de Stichting P&V erkend als Stichting van openbaar nut.
Koningsstraat 151
1210 Brussel
Chirojeugd Vlaanderen
Kipdorp 30
2000 Antwerpen
Chirojeugd Vlaanderen
Chirojeugd Vlaanderen is de grootste jeugdbeweging van Vlaanderen. De Chiro heeft tot doel een leerschool te zijn voor het leven. De Chiro wil alle kinderen en jongeren aanspreken, ongeacht hun sociale of culturele achtergrond, ongeacht hun fysieke of intellectuele capaciteiten.
Kipdorp 30
2000 Antwerpen
- 03 231 07 95
- Website
GO!
Emile Jacqmainlaan 20
1000 Brussel
GO!
Het GO! Onderwijs is het officieel onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. Het streeft naar maximale, gelijke onderwijskansen. Onze 700 scholen maken dit mogelijk voor om en bij de 300.000 leerlingen en cursisten.
Emile Jacqmainlaan 20
1000 Brussel
- 02 790 92 00
- Website
OVSG
Ravensteingalerij 3 bus 7, B
1000 Brussel
OVSG
OVSG is de koepelorganisatie van het stedelijk en gemeentelijk onderwijs. Onderwijs en permanente ontplooiingskansen zijn een recht voor elke mens. De gemeente is door haar nabijheid het best geplaatst om dit grondwettelijk recht te waarborgen. Ze kent immers de lokale en specifieke noden en speelt daarop in met een eigen onderwijsbeleid. Daarom ondersteunt OVSG de steden en de gemeenten bij het organiseren van democratisch, kwaliteitsvol en zorgzaam onderwijs.
Ravensteingalerij 3 bus 7, B
1000 Brussel
- 02 506 41 50
- Website
POV
Boudewijnlaan 20-21
1000 Brussel
POV
Het Provinciaal Onderwijs Vlaanderen (POV) werkt aan de belangenbehartiging en kwaliteitsverbetering van het Vlaams provinciaal onderwijs. Haar mandaat steunt op grondwettelijke, decretale en statutaire gronden.
Boudewijnlaan 20-21
1000 Brussel
- 02 514 19 00
- Website
Studio Globo
Otletstraat 28/11
1070 Anderlecht
Studio Globo
Studio Globo is een NGO voor ontwikkelingssamenwerking, gespecialiseerd in mondiaal en intercultureel leren voor het onderwijs. Het aanbod is gericht op alle leeftijden, van kleuter tot hoger onderwijs. Daarbij zijn leerkrachten en docenten onze belangrijkste partners.
Otletstraat 28/11
1070 Anderlecht
- 02 520 05 30
- Website
VOB
Diksmuidelaan 50
2600 Berchem
VOB
Het Vlaams Overleg Bewonersbelangen (VOB) is een overlegplatform voor nieuwe wooninitiatieven. Tot de leden behoren huurdersbonden, sociale verhuurkantoren, woonwinkels en woonwijzers, opbouwwerk- en welzijnswerkprojecten rond huisvesting. Het uitgangspunt van het VOB is het recht op een woning van goede kwaliteit, die betaalbaar is, met woonzekerheid en gelegen in een goede woonomgeving.
Diksmuidelaan 50
2600 Berchem
Vrije CLB Koepel vzw
Anatole Francestraat 119/1
1030 Brussel
Vrije CLB Koepel vzw
De Vrije-CLB-Koepel vzw (VCLB vzw) verenigt alle vrije centra voor leerlingenbegeleiding. Net als in de centra stoelen alle activiteiten op dezelfde ultieme drijfveer: elke leerling de beste kansen bieden voor de toekomst. Dat spreekt voor zich.
Anatole Francestraat 119/1
1030 Brussel
- 02 240 07 50
- Website
VSKO
Guimardstraat 1
1000 Brussel
VSKO
Het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs (VSKO) verzorgt pedagogische, administratieve en planologische coördinatie van het geheel en van de onderscheiden niveaus van het Nederlandstalig katholiek onderwijs in België. De maatschappelijke verantwoordelijkheid van onderwijs, ondermeer op gebied van kansarmoede staat in onze Opdrachtverklaring centraal.
Guimardstraat 1
1000 Brussel
- 02 507 06 81
- Website
Welzijnsschakels vzw
Huidevettersstraat 165
1000 Brussel
Welzijnsschakels vzw
Welzijnsschakels vzw gaat met lokale vrijwilligersgroepen de strijd aan tegen armoede en sociale uitsluiting. Ontmoeting met mensen in armoede, ondersteuning van gezinnen, beleidsbeïnvloeding vanuit hun ervaringskennis en stimuleren van cultuurparticipatie vormen de pijlers van hun werking.
Huidevettersstraat 165
1000 Brussel
- 02 502 5575
- Website
De Link
Sint-Katelijnestraat 16-18
1000 Brussel
De Link
Vzw De Link staat in voor de coördinatie van de opleiding en tewerkstelling van ervaringsdeskundigen in de armoede en sociale uitsluiting.
De Link wil mee een antwoord bieden voor de missing link die er is tussen mensen die in armoede geboren worden enerzijds en de aanpak van armoede anderzijds, door opgeleide ervaringsdeskundigen in armoede en sociale uitsluiting in te schakelen in alle sectoren die met armoede en armoedebestrijding te maken hebben.
Vzw De Link staat in voor de coördinatie van de opleiding en tewerkstelling van ervaringsdeskundigen in de armoede en sociale uitsluiting.
De Link wil mee een antwoord bieden voor de missing link die er is tussen mensen die in armoede geboren worden enerzijds en de aanpak van armoede anderzijds, door opgeleide ervaringsdeskundigen in armoede en sociale uitsluiting in te schakelen in alle sectoren die met armoede en armoedebestrijding te maken hebben.
Sint-Katelijnestraat 16-18
1000 Brussel
- 02 204 06 96
- Website
Socius – Steunpunt voor sociaal-cultureel volwassenenwerk vzw
Gallaitstraat 86, bus 4
1030 Brussel (Schaarbeek)
Socius – Steunpunt voor sociaal-cultureel volwassenenwerk vzw
Socius, het steunpunt voor sociaal-cultureel volwassenenwerk, is een autonome organisatie die erkend en gesubsidieerd wordt door de minister van Cultuur om de sector van het sociaal-cultureel volwassenenwerk te ondersteunen.
Gallaitstraat 86, bus 4
1030 Brussel (Schaarbeek)
- 02 215 27 08
- Website