Bekijk alle speerpunten hier
Onderaan vind je de verschillende speerpunten
Werk 1
nog een beschrijving
Voorstellen
Geëngageerd beleid
Tot op vandaag zijn er enkel loze beloften gemaakt, zijn er volgestapelde actieplannen die weinig opleveren, zijn er onbestaande kinderarmoedeplannen, … Armoedebestrijding is meer leeg dan vol. En toch kan het anders. Het is dus mogelijk om komaf met armoede te maken.
Voorstellen
Elk gezin een waardig inkomen
De onderbescherming van mensen en gezinnen in moeilijke situaties is in België en Vlaanderen schrijnend groot. Gezinnen worden in armoede geduwd zodra ze een beroep moeten doen op sociale zekerheid of sociale bijstand. Toch zijn de sociale zekerheid en de sociale bijstand op zich goede wegen om gezinnen uit de armoede te houden en hen een opstap te geven naar een beter leven. Werk is ook geen garantie meer op een waardig inkomen. Te lage lonen en versnipperde arbeidscontracten duwen gezinnen richting armoede. Toch is volwaardig werk belangrijk om uit armoede te geraken.
Voorstellen
Toegang tot de arbeidsmarkt voor iedereen
Armoede is groot onder gezinnen waar niemand werkt of weinig werkt. Het aantal gezinnen waar niemand werkt daalt bovendien amper. Vooral mensen met een korte scholing, jongeren zonder een diploma, mensen met een (arbeids)beperking en mensen met een etnisch-culturele achtergrond hebben het moeilijker op de arbeidsmarkt. Zij krijgen geen opstap uit armoede en vallen in langdurige armoede. En toch zijn er opleidingsopties, sociale economie en faciliterende diensten zoals kinderopvang die de arbeidsmarkt open kunnen stellen voor iedereen.
Voorstellen
Betaalbare en kwaliteitsvolle zorg voor iedereen
In een land dat zich beroept op een toegankelijke en goede gezondheidszorg is het beschamend dat veel gezinnen hun zorg uitstellen om financiële redenen. Wie langdurig ziek wordt, wordt ziek van het moeizaam overleven omwille van de kosten en de beperkte steun. En toch zijn er heel wat mogelijkheden om de toegankelijkheid te vergroten en te verzekeren.
Voorstellen
Elke jongere een volwaardig diploma
Vlaanderen behoort tot de slechtste leerlingen van de klas: onze scholen bestendigen de sociale ongelijkheid en trekken jongeren met een etnisch-culturele achtergrond en jongeren in armoede niet omhoog. Het aantal jongeren dat het middel-baar onderwijs zonder diploma verlaat is bijgevolg hoog. Zij zijn de arme ouders van morgen. En toch zien we in andere landen dat alle jongeren een kans krijgen ongeacht hun achtergrond. Onderwijs kan en moet een gelijkmaker zijn.
Voorstellen
Elk gezin een betaalbare en goede woning
Wonen neemt een steeds grotere hap uit het huishoudbudget. Meer dan een derde van de huurders heeft op het einde van de maand te weinig over om van te kunnen leven. Meer dan een derde van de huurwoningen zijn ondermaats. De uitgaven voor energie en water duwen mensen in armoede. De huurmarkt is weinig open voor wie anders is, zelfs de sociale huurmarkt heeft zijn drempels. En toch zijn er voldoende middelen en mogelijkheden om voor elk gezin een betaalbare en goede woning te voorzien.
Voorstellen
- 1Minstens 100.000 extra sociale huurwoningen
- 2De huurtoelage verhogen en uitbreiden voor iedereen die een jaar op de wachtlijst staat voor een sociale woning
- 3‘Housing first’ uitbreiden
- 4De middelen voor duurzaam energiegebruik sterker inzetten op armoedebestrijding
- 5Toegang tot de huurmarkt verzekeren
- 6De Vlaamse en Belgische woonfiscaliteit moet huren en kopen als evenwaardig behandelen
Samenleven in gelijkwaardigheid
Vakantie nemen buitenshuis is voor 1 op 4 mensen niet mogelijk. Wie buiten een grote stad woont, heeft een auto nodig, wat een grote kost met zich meebrengt. Vrije tijd is voor velen enkel lege tijd. En wie anders is, wordt buiten gekeken. Mensen worden uitgesloten om hun leeftijd, etnisch-culturele achtergrond, beperking, gezinssamenstelling, … Velen worden gekwetst omwille van hun zijn. En toch is volwaardig samen leven mogelijk.